Predavanja Auditorne vježbe Laboratorijske vježbe Seminari Kontrolne zadaće/Ispiti Materijali Arhiva
Prijedlozi tema Upute za izradu seminara Dodijeljeni seminari Završeni seminari

Na ovoj stranici dani su koraci i dodatni naputci za izradu seminarskih radova kojih se treba pridržavati.

Seminarski rad započinje okvirnim definiranjem teme, područja koje treba obraditi i rezultata koje treba na kraju predati. Nakon dogovora sve se odvija u sljedećim koracima:

  1. Svaki student koji je uzeo temu za seminarski treba mi se javiti na mail sa svojom mail adresom, imenom, prezimenom, matičnim brojem i naslovom seminara.

  2. Tijekom prva dva do tri tjedna studenti se trebaju upoznati sa područjem koje treba obraditi i za to vrijeme trebaju pronaći resurse na Internetu vezane uz temu/seminar koju trebaju obraditi. Također, ako je na stranicama uz prijedlog teme navedena kakva literatura tada tu literaturu studenti također dobijaju za izradu seminarskog rada.

    Tijekom pretraživanja Interneta potrebno je sastaviti HTML stranicu sa linkovima i kratkim opisima (od maksimalno par rečenica) sa pronađenim i relevantnim resursima. Resursi mogu biti (ali ne moraju) grupirani u sljedeće kategorije:

    • Istraživačke grupe na sveučilištima i u industriji koji se bave tim područjem
    • Istraživački projekti usko vezani uz zadanu temu
    • Publikacije
      • Znanstveni članci
      • Standardi
      • White-papers
      • Tutoriali
      • Ostalo
    • Predavanja na sveučilištima
    • Programi i razne implementacije
      • Open-Source programi
      • Komercijalni programi
    • Ostalo

    Na kraju ovog perioda potrebno je sastaviti kostur seminarskog rada, tj. napisati na jednoj do dvije stranice naslove poglavlja (može i potpoglavlja) sa natuknicama što će u svakom poglavlju biti opisano. Taj dokument nije potrebno posebno formatirati, već sve može biti iste veličine i tipa fonta. Taj dokument mi je potrebno mail-om poslati, a Subject treba biti oblika:

    SEMINAR: <naslov seminara>
  3. Ako nakon dva do tri dana ne odgovorim na mail može se nastaviti sa izradom seminara. Seminar treba pisati u Wordu/OpenOffice/StarOffice paketima.

  4. Oko tri tjedna prije završetka semestra predati prvu verziju na pregled. Predaja može biti putem mail-a ili u papirnatom obliku. Nakon toga slijedi jedna do dvije iteracije u kojima se seminar privodi kraju.

Seminarski rad treba se sastojati minimalno od sljedećih cjelina poredanih po navedenom redoslijedu:

  1. Naslovnica
  2. Sadržaj
  3. Tekst seminara
  4. Zaključak
  5. Literatura
  6. Dodaci

Za pisanje seminara koristiti sljedeće parametre odnosno stilove u tekst procesoru:

  1. Font: veličina 12pt, Times New Roman
  2. Jednostruki prored!
  3. Veličina/format stranice: A4
  4. Margine: 2cm sa svih strana
  5. Redni brojevi stranica započinju od početka teksta - ne od početka sadržaja - te se nalaze na dnu stranice centrirano u sredinu. Piše se isključivo broj stranice, bez ukupnog broja stranica.

Primjer naslovnice je ovdje u PDF obliku. Svi fontovi su tipa Ariel.

Seminarski rad potrebno je predati u papirnatom obliku sa spiralnim uvezom. Osim papirnatog dijela potrebno je dati i PDF i Word/StarOffice/OpenOffice izvornu verziju (i sve slike ako su crtane zasebno). Osim toga, poželjno je predati i sav materijal sakupljen na Internetu, a vezan za taj seminar.

Stjepan Groš

Copyright(c) Zavod za elektroniku, mikroelektroniku, računalne i inteligentne sustave
Fakultet elektrotehnike i računarstva
Sveučilište u Zagrebu