Predavanja Auditorne vježbe Laboratorijske vježbe Seminari Kontrolne zadaće/Ispiti Materijali Arhiva
Prijedlozi tema Upute za izradu seminara Dodijeljeni seminari Završeni seminari

Prijedlozi tema


Ostali prijedlozi

RAW Socket, PCAP

Ova vrsta socket-a omogućava programima sastavljanje paketa i prosljeđivanje na mrežu bez intervencije kernela. Budući da sučelje RAW socket-a dosta ovisi o operacijskom sustavu biblioteka PCAP je napravljena tako da pruža univerzalno sučelje na svim operacijskim sustavima. Na ovoj vrsti socket-a, tj. na PCAP biblioteci, temelje se programi kao što su tcpdump, arping, ipsend.

Cilj ovog seminarskog rada je detaljno dokumentiranje RAW socket-a pri čemu je potrebno napraviti niz primjera.

Mrežni procesori (NP)

Mrežni procesori (Network Processors) su specijalizirani procesori optimirani za upotrebu u mrežnim uređajima. U ovom seminarskom radu potrebno je odrediti specifičnosti tih procesora, napraviti kratki pregled postojećih NP-a i njihove upotrebe, te nešto detaljnije obraditi neki od njih (arhitektura/mikroarhitektura/itd).

Primjer komercijalnih mrežnih procesora: Web stranice sa člancima i tekstovima o mrežnim procesorima

Aktivne mreže

Agenti

Agenti su relativno nova paradigma nastala sredinom 90-tih godina. Trenutno je istraživanje u tom području vrlo živo. Podgrupa agenata su mobilni agenti čija karakteristika je da imaju mogućnost selidbe na druga računala te izvršavanja na njima. Postoji dosta implementacija koje omogućavaju izvršavanje mobilnih agenata (Jade, Aglets, ...). Cilj ovih seminarskih radova je proučiti implementacije te napisati uputstvo za njih u HOWTO obliku.

Semantički web

Problem današnjeg Web je u njegovoj nerazmuljivosti računalima. Najčešći primjer tog problema susreće se prilikom pretraživanja Web-a za određenim materijalima. Svi pretraživači, uključivši i Google za pretraživanje koriste statističke metode i prepoznavanje pojedinih pojmova u tekstovima stranica. Zbog toga se kao rezultat pretraživanja dosta često dobija i mnoštvo stranica koje nemaju nikakve veze sa traženim pojmom - pogotovo ako je pojam nešto općenitiji.

Ideja semantičkog weba je da se web učini razumljiv računalima te da na taj način računala mogu pristupati podacima na web stranicama i obrađivati ih kako bi pružili korisnu informaciju korisniku. Idejni članak semantičkog weba napisali su Tim Berners-Lee, James Handler i Ora Lassila.

  • XML et. al.
  • SOAP
  • WebServices

iSCSI

Najpopularniji način povezivanja diskova sa poslužiteljima u ovom trenutku je FibreChannel koji definira način prijenosa SCSI naredbi - po prirodi paralelnog karaktera - preko vrlo brze optičke serijske veze. Iako popularan taj način ima određeni broj problema. Internet SCSI, skraćeno iSCSI, je prijedlog standarda za prijenos SCSI naredbi preko TCP/IP mreža. Za taj standard predviđa se da bi mogao riješiti probleme i zamijeniti FibreChannel.

Literatura:

Stjepan Groš

Copyright(c) Zavod za elektroniku, mikroelektroniku, računalne i inteligentne sustave
Fakultet elektrotehnike i računarstva
Sveučilište u Zagrebu