Opis glavnih područja za završni rad, projekt i seminar

Računalni vid

Računalni vid je skup tehnika iz područja računarstva kojima se iz slika izlučuju korisne informacije. Cilj računalnog vida je izgradnja umjetnih sustava koji mogu gledati i vidjeti. Sve je počelo davne 1967 kad je Marvin Minsky zadao jednom svom studentu ljetni projekt koji je trebao dati univerzalno rješenje strojnog gledanja. Pokazalo se da svi problemi nisu riješeni ni do danas, a sigurno ni neće tako skoro. Ipak, značajan napredak i vrlo zanimljivi rezultati ne mogu se poreći.

Za više informacija, preporučujem Wikipediju, CVonline i naš poslijediplomski kolegij:

Motivacijski video:

Preporučene knjige:

Za pretraživanje bibliografije preporučam stranice:

Ostale korisne stranice:

Oblikovanje programske podrške

Prikladnim oblikovanjem programa obično želimo postići održivi rast, odnosno da mali projekt naraste bez da se uruši pod vlastitim težinom. Primjerenost tehnika oblikovanja u mnogome ovisi o veličini projekta. Tehnike oblikovanja koje postižu najbolje rezultate u programu od 100 redaka koda, sasvim su neprikladne u programu od 10000 redaka koda.

Za više informacija, preporučujem sljedeće:

Arhitektura računala

Arhitektura računala definira konceptualnu strukturu računalnog sustava, propisuje načine povezivanja pojedinih dijelova računala s procesorom, te se posebno fokusira na način obrade podataka u procesoru. Poznavanje arhitekture računala omogućava nam pisanje efikasnog koda kako na razini strojnog koda ciljnog procesora, tako i na razini programskog jezika.

Za više informacija, preporučujem sljedeće:


Svi komentari su dobrodošli: sinisa segvic at fer hr Povratak