Predavanja Auditorne vježbe Laboratorijske vježbe Seminari Kontrolne zadaće/Ispiti Materijali Arhiva

[2004-01-26]
Po jednom tjednu moguće je predati maksimalno dvije laboratorijske vježbe!

[2003-12-02]
U pripremi za četvrtu laboratorijsku vježbu također postoje određen broj grešak i nejasnoća. U nastavku su pobrojane pogreške, a također su dani dodatni naputci za lakše obavljanje vježbi:

  1. Na usmjernicima FW1 i FW2 koristiti default rute.
  2. U pripremi je kriva mrežna maska bloka javnih adresa dodijeljenih fiktivnom poduzeću. Navedeno je kako je dodjeljen blok 192.168.0.0/29, a ispravan blok je 192.168.0.0/28.
  3. Raspoloživ broj IP adresa u dodjeljenom bloku je 14, a ne 7 kako je navedeno.
  4. Na više mjesta je naveden krivi broj maksimalnih IP adresa po mreži. Od teoretskog maksimuma oduzimana je jedna IP adresa, a potrebno je oduzeti dvije (sve nule i sve jedinice!).
  5. U pripremi je naveden isječak via tunnel0, a via se može koristiti isključivo za uređaje! Prema tome, treba pisati dev tunnel0.
  6. Kada se u pripremi kaže IP adresa drugog kraja tunela tada se misli na privatnu IP adresu drugog kraja!
  7. U pripremi piše da web zahtijev koji dolazi na IP adresu 192.168.0.1 treba preusmjeriti na internu mrežu. Trebalo bi pisati da web zahtijeve koji stižu na IP adresu 192.168.0.2 treba preusmjeriti na internu mrežu.
  8. Kada se za ulazni paket ispituje dolazno sučelje navedeno je kako se taj test (opcija -i) može koristiti isključivo u INPUT lancu, ali ona se može koristiti i u FORWARD lancu!

Prilikom ispitivanja ispravnog proslijeđivanja Web zahtijeva koji dolaze sa vanjskih mreža potrebno je napraviti sljedeće:

  1. Provjeriti da li na usmjerniku postoji program telnet. Ako ga nema tada se radi o starijem image-u te je potrebno dodati telnet klijent. Telnet klijent može se skinuti ovdje (cca. 60KB).

    Nakon skidanja i prebacivanja na usmjernik (primjerice upotrebom diskete) potrebno je dozvoliti izvršavanje programa. To se obavlja izvršavanjem naredbe:

    chmod +x telnet
    
  2. Za računala na kojima bi se trebali izvršavati mail i web poslužitelji moguće su dvije varijante.

    Prva vrijanta je da se na tim računalima pokrene tcpdump program. Taj program će ispisivati sve pokušaje otvaranja pristupa koji pripadaju mail ili http protokolima.

    Druga varijanta je skidanje programa server (cca. 8KB) i njegovo pokretanje. Taj program otvara web ili mail pristup, ovisno o zadanim parametrima. Svakom klijentu koji se potom spoji na njegove pristupe šalje određeni niz čiji povratak označava da veza radi.

  3. Sa usmjernika na Internetu napraviti telnet na javno sučelje FW1 i pristup 25 (ako se radi o mailu), odnosno 80 (ako se radi o webu).
  4. Ako su postavke ispravne tcpdump na internom poslužitelju treba ispisivati pakete. U slučaju da je na internim poslužiteljima pokrenut program server tada se na usmjerniku treba pojaviti niz "RADI".

[2003-11-28]
U pripremi za treću laboratorijsku vježbu pronađen je određen broj grešaka. Te greške su sljedeće:

  1. IP adresa poslužitelja www.amazon.com. mora biti 192.168.2.2

Dodatne napomene uz istu vježbu:

  1. Bez obzira na broj IP adresa u ovoj vježbi dovoljno je kreirati 5 virtualnih računala, tj. 4 poslužitelja i 1 usmjernik.
  2. Ime gw je skraćenica od gateway i pretpostavlja se da usmjernikovo sučelje ima tu IP adresu i to ime. Kako usmjernik ima četiri sučelja to znači da on ima 4 IP adrese i da može imati isto toliko imena!

[2003-11-17]
Konačni popis sa rasporedom po labosima.

[2003-10-31]
Odgoda početka laboratorijskih vježbi!!

Zbog tehničkih problema vezanih uz korištenu programsku podršku u laboratorijima predviđenim za održavanje vježbi, početak laboratorijskih vježbi odgađa se za tjedan dana. Prve laboratorijske vježbe održati će se u ponedjeljak 12. 11. 2003. prema objavljenom rasporedu.

[2003-10-30]
Novi popis sa rasporedom po labosima.

[2003-10-22]
Novi popis.

[2003-10-21]
Novi popis.

[2003-10-16]
Novi popis sa definiranim svim terminima. Popis po laboratorijima biti će objavljen naknadno. Od sada promjene termina su moguće isključivo uz zamjene.
Napomena: Broj navedenih mjesta u labosima je manji u ovom popisu od prethodnih popisa budući da je na FERWeb-u naveden krivi kapacitet labosa A109 i A110.

[2003-10-13]
Objavljen je novi popis sa dodanim grupama. Kako grupa RAČ4, po rasporedu izvješenom na Webu, nema ništa ponedjeljkom od 12 do 16, to su studenti iz te grupe preraspoređeni u grupe RAČ1 i RAČ3 (metoda odabira: nedefinirana). Svi studenti mogu mijenjati grupu, ali u tom slučaju moraju osobno doći na Zavod. I dalje vrijedi da ako niste na popisu javite mi se mail-om ili osobno na Zavod. Prilikom kontaktiranja na mail nemojte zaboraviti navesti svoj matični broj, ime i prezime!

[2003-10-10]
Popis studenata za laboratorijske vježbe. Ako iz bilo kojeg razloga niste na tom popisu javite mi se mail-om ili osobno na Zavod.

Copyright(c) Zavod za elektroniku, mikroelektroniku, računalne i inteligentne sustave
Fakultet elektrotehnike i računarstva
Sveučilište u Zagrebu